Ето, че вече е февруари. Време е да ви предложа следващото упражнение за Свързване със Същностa. Само ще припомня, че това са серия практики, които публикувам всеки месец. Те имат терапевтичен елемент, но за мен са нещо различно от техники за самопомощ или личностно развитие. Последните обикновено са насочени към личността ни, а тя от своя страна включва нашите социални роли, знания, умения, статус, професия, егото. Те са външният ни образ и в момента навсякъде се предлагат множество опции за такова развитие. Но има и нещо по-дълбинно, специално и финно – нашата душа, чувственост, вътрешното дете, истината или всичко това наричам Същността ни. Същността е семето или потенциала, с който сме се родили, нашето призвание, дарби, копнеж, чувство за смисъл и връзка с Природата и Твореца. Прочети повече за Същността…

 

Практика Soul-Mind Detox

Вече се вижда края на зимата, тялото копнее за пречистване и свежа храна, а умът и душата мечтаят за почивка, освобождаване, олекване. Този месец на 12. 02 започва житния режим на Петър Дънов. Познавам най-много хора, които практикуват точно него и затова го споменавам. Освен здраве за тялото той включва и духовно пречистване. Учителят е предложил режима да започва на точно определен ден според Луната през февруари или март, именно защото тогава силите на природата са най-подходящи и подкрепящи да се освобождаваме от тежести, токсини и блокажи. Затова и всякакви други  пречистващи практики за тялото и ума са подходящи в месеците до април включително. Споменавам това до тук като преход към моята цел – да ви предложа как да засилите и подкрепите процеса на пречистване и на психично ниво. И разбира се, че можете да го направите дори и да не следвате хранителен детокс. Писането е особено подходящо, защото има най-силен ефект на изливане, изкарване, често дори повече от говоренето.

С февруарското упражнение ще започна една поредица от теми, които ще продължат и през март и април. Те са свързани с това да се освободим от товари, блокажи, самозалъгване, страхове; сянката в нас; вътрешния критик и уязвимостта ни. Те са като палта и шалове са обвили същността ни, свелината. Така, че стремейки се да се свържем повече със себе си е нужно да видим от какво ни предпазват. Упражненията са замислени така, че да те провокират и насочат навътре. Няма гаранция, че сами у дома отведнъж напълно можем да се справим с всичко. Ако почувстваш нужда от подкрепа или споделяне може да се свържеш с мен по телефон или имейл. 

I част – Свободно писане

Това е много популярно упражнение на Джулия Камерън от книгата й Пътят на твореца. Тя го препоръчва не само за писатели и творци, които са в криза, но и за всеки, който иска да се освободи от труден период, тежки мисли, зацикляне, потиснатост, тежест и да се свърже повече с мъдростта, уроците и същността зад тези състояния. За да има ефект е много важно да се изпълнява по следния начин:

Можем да пазим листовете известно време или да ги унищожаваме на момента. Ако ги пазим, след време пак намираме начин да ги пуснем/ хвърлим/унищожим. Ако сме достигнали до ценна мъдрост, прозрения, важни мисли можем да си ги запазим/препишем и най-вече да опитаме да ги реализираме в живота си.

II част – Откровение

В своя дневник/тетрадка напиши възможно най-честните и прями отговори на тези въпроси. Никой няма да ги чуе, освен ако ти сам/а не ги споделиш. Необходимо е ти сам/а да се чуеш. След всеки отговор оставете още празно място, за да може да дописвате неща и в друг ден. Това е процес и нещата започват да изскачат, понякога отнема време да излезнат истинските неща, защото имаме вътрешни саботьори и съпротиви.

Сподели на...