HeART Therapy е изразяване на душата, терапия с изкуство, общуване от сърце-в-сърцеТова име обединява нещата, които ценя; това, в което вярвам; начина, по-който работя.

В голяма степен съвременната психология е насочена към ума на човека. Това не е случайно. Именно той е непостоянният, претовареният, непоследователният. Умът се пренасища, скучае, прегаря. Той е най-верен приятел, а понякога ей така, просто ще те предаде, ще те изостави или кара да ‘циклиш’.

Уверила съм се, че умът не може да се справи сам. Необходими са и неговите брат и сестра – тялото и душата (сърцето). Ние сме цялостни, когато има синхрон между тяло, ум, сърце… между мисли, думи и действия. В сърцето ни живее Вътрешният водач. Той е мъдрец и знае. Той усеща. Тои Е. Вътрешният Водач няма нужда от психолог. Ние имаме нужда от специалист, терапевт, сродна душа, духовен учител, наставник и т.н, за да се свържем отново с Водача.

Произходът и значението на думата психология идва от гръцки език. Psyche означава душа; logos – знание, наука. Още първосъздателите на психологията са знаели и заложили, че това е наука за душата. За мен е изключително интересно как през вековете сме я превърнали повече в наука за ума и психиката.

HeАrt therapy наричам психология на душата. Тя е много повече от разговор, въпроси, анализ и нов план за действие. Включва себепознание, предизвикване, емоционална интелигентност, творческа енергия, ценности, вяра, призвание, служене и т.н. Затова и методите, с които работя са шарени, подвижни, игра, медитация и др. Такива, чрез които можем да свържем своите тяло, сърце и ум, части позагубили форма, но представляващи най-важният ни ресурс. На езика на терапията ресурс означава източник на сила, начин за справяне и израстване.

Какво е терапия за мен?

Хората и самата аз понякога се плашех от думата терапия. Да ходиш на психотерапия предизвикваше „Ц ц ц…“ и съжаление, вместо радост, че човекът най-сетне си е намерил метод за справяне. Не познаваме истинския смисъл и значение, а съдим от слухове и  филми, вместо от личен опит. Който е работил с терапевт и си е помогнал, чрез някой от многото видове психотерапевтични методи и течения, обикновено го препоръчва на всеки. Чак става досаден с препоръките!

Това, което за мен означава ‚терапия‘ е грижа, доверие, нужди, анагажимент, време, възстановяване, задълбочаване, връзка, партньорство, прозрение, сигурно място, завръщане, синхроничност…Е разбира се минава се през гняв, болка, обида, тъга, страдание, но само когато вникнем в тях и ги разберем, можем трайно да ги освободим. Вие ще усетите сами това като пробвате, а междувременно може да видите какво споделят други мои клиенти. 

Терапевтичните методи, в които съм обучена и имам съответната квалификация, часове практика и супервизия са: Арттерапия, Първична терапия и Семейни констелации. Повече за тях, вижте в Услуги.

Десислава Писарова

Здравейте, аз съм Деси. Занимавам се с психология, творчество, терапия, йога, медитация, активности сред природата и още практики, които ни подържат цялостни и живи. Живи – в смисъл будни, чувстващи, енергични, емпатични, вдъхновени…живи!

Ако се представя като психолог, за вас може би ще е най-разбираемо. Но какво разбирате за мен като човек? Често в кръгчето за запознаване в груповите събития каня участниците да кажат нещо за себе си без да споменават професия и образование. И знаете ли, настава кратък смут, чудене и едно прекрасно замисляне…„Какво да кажа тогава?“. И после казват много смислени, същностни неща. Затова освен, че съм консултант, терапевт, обучител и т.н., бих добавила, че съм  душа, която обича да твори, да слуша, да съзерцава. Тук съм, за да служа, да виждам и чувам отвъд думите… да играя, да наричам истината. Понякога провокирам и изненадвам,  добронамерено и  от сърце.

Действията, стила и начина, по който правим нещата говорят по-красноречиво за нас. Добри психолози, лечители, терапевти има много. Но защо ако най-сетне се престрашим да отидем при такъв, винаги търсим някой по-специален, препоръчан, истински? Защото сме уморени от неистина, обърканост, трудност и искаме някой да ни оправи. А в по-редкия случай, но и най-правилен като нагласа на клиента: „Търся, някой, който да ме подкрепя САМ да се оправя“. Ако си мислите нещо подобно аз съм подходящ специалист за вас. В това усещам призванието си. Това работя и влагам в HeArt therapy.

Винаги, когато за себе си съм избирала коуч или терапевт (както и преподаватели, учител по ролери, фотограф за сватбата и т.н) се вълнувам що за човек е. Затова малко по-надолу разкривам повече за мен в личен план. Но преди това споделям професионалния си опит и квалификации. Те са ученето, тренирането, промяната, изборите, опитите и грешките… пътят към свобода, творчество и импровизация.

Опит и квалификации

До 2012 г. работех в международни компании като тренинг консултант и специалист обучение и развитие. След това няколко години бях външен консултант и обучител и си партнирах с колеги от бранша. Работех с мениджъри, тийм лидери и служители. Подготвях и провеждах програми за развитие в областта на успешна комуникация, ефективни екипи, лидерство, разрешаване на конфликти, презентационни умения, креативност, управление на времето и др. Успоредно с това завърших коучинг обучения и започнах да правя индивидуални и групови сесии като коуч. Хареса ми това да подкрепям някой, който сам е пожелал и те е потърсил. Взаимоотношението не е еднократно, а последователно, трайно или толкова дълго, колкото е необходимо. Запалих се да задълбоча още знанията си и да навляза в по-дълбокото, за да съм насреща, когато темите са по-сериозни или засягат и миналото. Интересувах се от подходи, които са отвъд думите и рационалните обяснения. Така срещнах арт терапията. След това семейните констелации и праймъл терапията. Завърших и формалното си образование, което е онази основа без която не можеш да си стабилен. От 2013 работя на свободна практика и съм щастлива, благодарна и вдъхновена, че правя това, което обичам всеки ден!

 • Магистър:Психологично консултиране, Бургаски свободен университет
 • Праймъл терапия – курс, практика и супервизия за работа с детски травми при възрастни, Институт за терапия и експресивни изкуства
 • Обучение: Семейни констелации, 2-годишен курс, практика и супервизия към Институт за терапия и експресивни изкуства, водещ Елица Великова
 • Арт терапевт: девет-месечна следдипломна квалификация към Нов Български университет, София
 • ‘Практическа Арт Терапия’: двегодишен курс, сертификат от Институт за терапия и експресивни изкуства, водещ Елица Великова
 • Сертифициран коуч по програми: ‘Art and Science of Coaching’, Erickson College и ‘Intunity Coaches’, София
 • ‘Играя и работя с деца и младежи’: обучителен курс на фондация Бъдеще Сега
 • Треньор по групово-динамичен тренинг и Експерт в Център за оценаване (Assessment Centre), Център за развитие „Топ Консулт“
 • PTTLLS – Preparing to Teach in the Lifelong Learning Sector, Касъл Колидж, Нотингам, Англия
 • Бакалавър:‘Международни Отношения’, Университет за Национално и Световно Стопанство, София
 • Писмен и говорим английски език, Cambridge Advanced Certificatertificate

Обичам…

Обичам хората, природата, изкуството и това да ги събирам заедно. От малка рисувам и майсторя разни неща. Творческата енергия винаги е била мой спътник, вдъхновение, спасител, подкрепа, работа и удоволствие.

Обичам тишината, сързерцанието, медитацията; да се осамотявам с книга, да седна под дърво или на пейка, гледаща морето. Понякога пиша, просто пиша, каквото се появи. Обичам и активността и движението. Преходите в планината винаги ми носят възхищение и обновление. Като голямо дете (на 35) открих, че да караш колело и ролери е толкова готино!

Друга моя вече известна страст е готвенето. Готвенето с любов и отдаденост е един от начините да създавам радост за другите, да се заредя и разбира се да творя. Тук може да изтеглиш моята книжка с веге рецепти.

И не на последно място – обичам моя прекрасен съпруг Деян и сина ми Дамян. Благодарна съм за нашата среща и подаръкът на живота – да ни съчетае, да можем да служим един на друг и на по-голямото творение, да се вдъхновяваме и подкрепяме.

Сподели на...