Project Description

За Семейните констелации

За мен този метод е много повече от терапия, силно групово преживяване или начин да си помогнеш, след като си опитал много работи и „нищо не се променя“. Философията на семейните констелации е подобна на йога философията и ведическото знание (Ayurveda) – това е начин на живот, ценности и възприемане на човека, семейството, обществото, природата, цялото и връзката с по-голямото. С Духа. Другото име на метода неслучайно е Движения на духа.

Движенията на духа или сeмейните констелации са терапевтичен метод в група, създаден от немския терапевт Бeрт Хелингер. Той е имал възможността да живее сред африканските племена зулу, където семейните взаимоотношения не са наложени от обществото, а следват вътрешен ред и силна връзка с поколенията. Авторът базира метода на техните порядки, както и на гещалт терапия, психодрама, семейна системна терапия, медитация и други съвременни течения.

В същността на констелациите съществува семейната съвест. Тя е пазачът на любовта и цялостта в семейната система. Това се нарича още баланс. Когато порядките се пренебрегват, любовта е наранена, потисната и това чупи баланса. Тогава хора в семейството, често децата несъзнателно попадат под натиска на системата. Пазачът (съвестта) иска чрез тях да възстанови дисбаланса. Възможно и малки и големи членове в семейството да проявяват симптоми, с които да привлекат вниманието – агресивно поведение, често боледуване, проблемно общуване. Или всякакви други теми и проблеми на по-зряла възраст.

В група или индивидуално

Най-много сила и въздействие има, когато разгледате своята тема в група. Добре е да сте посещавали констелации поне веднъж ако решите да опитате. За да се запознаете, да чувствате спокойствие. Това може да се случи като посетите групата, когато се разглежда констелация на друг човек. За всеки има смисъл и полза. Дори понякога неочкавано получаваме важни послания и прозрения без да имаме наша конкретна тема. Знам, че за много хора е трудно да се отпуснат в група, да кажат лични неща. Винаги спазваме правилото за конфиденциалност – нищо не се споделя извън групата, не разказваме за другите хора, само за собствените си преживявания.

Ако все пак се колебаете, изпитвате пристеснение или темата е твърде деликатна, има начин и за индивидуална констелационна работа. Най-добре е да се свържете и да обсъдим какво е възможно за вас.

Теми за работа

Темите, които ще поставите могат да бъдат от всякакво естество (здраве, любов, деца, работа и т.н от живота). Важното е да са реални, ваши лични и актуални (не са само от любопитство). Ако децата ви са под 18г. можете да разгледате тема и за тях. Това са само някои области и примери:

 • Неуспехи в общуването, в работата, като цяло
 • Партньорски и семейни предизвикателства
 • Здраве, емоционални разстройства, трудни състояния
 • Професионални, организационни и бизнес въпроси
 • Проблеми с децата (под 18г.)
 • Вътрешни конфликти
 • Дилема, избор на вариант, решение и др.
Ползи от участието

Независимо дали лично поставяш тема или си участник-представител при еднократно или редовно посещение може да постигнеш някои от тези резултати:

 • Разрешаване на важна тема/проблем или получаване на нова перспектива и разбиране
 • Изясняване и подобряване на отношенията в семейството, двойката
 • Свързване с ресурси за сила и подкрепа, намиране на ‘моето място в живота’
 • Развиване на емпатия и приемане, разбиране на хората, отношенията, ситуациите
 • Себепознание, развитие и трансформация
 • Лечение и преодоляване на травми
 • Получаване на знания и мъдрост за родителството, децата, партньорството, отношенията и личната отговорност и избори
ВИЖ ДРУГИТЕ УСЛУГИ

ВПЕЧАТЛЕНИЯ

За да сме днес тук е имало много преди нас. И всеки е оставил по нещо в емоционалният код на рода ни. В семейната шевица. Ние живеем сега и носим кода в себе си. В живота ни се случват ситуации и срещаме изпитания (понякога отново и отново), за които няма стандартно и универсално решение. Няма рационално такова. Тогава лечението може да дойде от смейна констелация. С подкрепата на констелатора и други хора от групата за работа, чрез този метод се разгръща шевицата. Процеса е естествен, човешки и с прости, но лековити думи. Деси е констелатор, който работи с изключително внимание, топлина и дълбочина. Тя има дарбата да провежда констелацията с цялото необходимо спокйствие и достойно отношение. Тя беше до мен, за да се изправя и да видя картината на шевицата, да видя и почуствам каквото беше за мен там и какво не беше за мен. За да мога да се обърна след това напред. Да прегърна живота, семейството и пътя си още по-топло, чисто и силно. За да потече реката на живота ми пълноводна и бистра.

Росина, 40г. Импровизатор и преподавател по импровизационен театър

С Деси съдбата ни срещна през 2008. Тя бе за мен опора през най-трудните ми години и като приятел и като коуч.
С нетърпение очаквах констелациите с Деси като водещ. Темата ми бе „Постоянната болка в тялото и липсата на енергия“. Казват, че действието на констелацията може да се проточи във времето. При мен след това се навързаха няколко събития, така че за седмица се роди решение, за което си мислех, че може да изчака. Това решение промени състоянието ми още на следващия ден. В момента се радвам на живота и се чувствам изпълнена със сила.

Ирена, 40г. IT специалист, обучител, танцьор

Сподели на...