3 лични истории или 3 подаръка, които ми донесе творческата нагласа 

По време на Арт и Йога ритрийтите винаги включваме творчески сесии за себепознание, свързване със себе си и другите, релакс, нови перспективи. Припомняме си заедно колко вдъхновяващо и съживяващо е да твориш: красиви произведения, красиви моменти и още по-красиви взаимоотношения. В тази статия ще ви представя няколко ползи от творчеството (не само от изкуството) през лични истории и осъзнавания.

Според някои изследователи, изкуството има такъв заряд и въздействие, че дори само да го гледаш е от голяма полза за нашето развитие и емоционално благосъстояние. (‘Изкуството като терапия’; Art as therapy, Allain De Botton & Johm Armstrong). А представяте ли си колко по-мощно и въздействащо може да е това, когато самите ние творим? Какво означава да си креативен или да твориш ?

Първо ще уточня какво аз наричам творчески подход: готовността или нагласата да създавам, включвам, обединявам, да се забавлявам, да променям, допълвам, опитвам, експериментирам, играя, греша, изоставя, пак да започна… (забележете, това са все глаголи, действия). И далеч не визирам само нещо като рисуване, снимане, танцуване, пеене, писане, макар и да имам огромен сантимент към тези занимания. Имам предвид и неща като готвене, търсене на информация, подреждане, работа, пазаруване, пътуване и всякакви професионални, развлекателни и други занимания. Да подхождам творчески означава да не прилагам само познатия начин, да съм любопитен, отворен, да се доверя, да приемам друга идея или мнение и да си позволя да сменя плана, начина или перспективата. Тоест, творчеството е приятел и на новото и на нещо познато и старо, което копнее за разнообразие – като например да се прибера по друг маршрут вкъщи, да сготвя баница с леща, вместо със сирене, да заговоря човека до мен в автобуса…да се обадя на баба вместо да чета фейсбук постове на спирката…

И така ето ги трите подаръка, които ми донесе творческата нагласа и желание да създавам, опитвам и променям 

Благодарност

Не случайно наричат доброволчеството „доброТворчество“. Да твориш добро безкористно! Преди 3 години взех решение, че ще отделя време и енергия, за да помагам на хора с кауза и няма да се занимавам само със себе си, кариерата си и външния си вид и че ще сменя някой градски занимания като аеробика в зала и често ходене на заведение с приятели с по-природни и по-смислени. Или от горе изброените нагласи – беше време за смяна на перспективата и експериментиране. Тогава за първи път дойдох сама без да познавам никого в с. Гудевица в южните Родопи на доброволчески лагер да помагам за ремонтирането на Читалището (Училище сред природата ‘Бъдеще сега’). В близост до природата, помагайки от сърце, извършвайки физически труд и в компанията на хора с по-висши цели, почувствах вдъхновение и изпитах истинска и дълбока благодарност – към Бог и вселената, че ми се дава тази възможност; към живота – че имам посока и вдъхновение; към себе си – че намерих времето и положих усилие. Последваха толкова много неочаквани познанства, приятелства и следващи работни и творчески проекти, които продължават и до днес. Такъв проект е и Арт и Йога ритрийт. Препоръчвам служенето и добротворчеството на всички, особено ако сте в труден момент от живота или на кръстопът.

      
Увереност

Често споделям с моите клиенти и приятели, че ‘тайната’ да се чувстваш добре и да бъдеш силен и уверен е да създаваш нещо, което те  изразява творчески, независимо дали в момента изкарваш пари от него. Важното е да му дадеш място в живота; да го споделяш и пускаш, без непременно да е нужно, искано или търсено от някого. Правилната мотивация идва отвътре, не отвън.  Тя е енергията на самото създаване…защото не можеш повече да го държиш вътре и само за теб. То търси света, чрез теб. Иска да се роди…затова е добре да го освободим от всичките си ‘родителски’ очаквания и условия да е перфектно, смислено и доходоносно.  Аз имам два такива порива: рисуването и готвенето. Рисувам откакто се помня, но никога не съм учила затова. И въпреки това всички свързват рисуването, цветността и творчеството с мен – защото го показвам и подарявам на приятели. Готвенето в тесен кръг си го правя от доста време, а за големи групи се случи спонтанно преди 3 години. Било е толкова важно да го правя, че да срещна и съпруга си на едно такова събитие (Лагер за строителстсто с естествени материали, където аз бях готвачът на групата). Самият акт на даване на пространство на съзидателния импулс или таланта ни – доняся увереност и сила, много често неосъзната към момента на творчество. Но тя не се губи, а складира и натрупва и оказва подкрепа в трудни моменти или в нови области и начинания.

 
Израстване

От около 8 години практикувам йога и медитация за лично здраве и концентрация. Също така си водя нещо като дневник за отразяване на значими моменти или просто изливане на емоции и размисли. Преди време с колежката ми от Инспайръл, Биляна – водени от порива да правим нови неща и стари по нов начин, започнахме да прилагаме медитации, рисуване, моделиране с глина, писане и други творчески неща в тренинги, някои конференции, бизнес събития и обучения. С други колеги, с които водим програми за развитие на младежи вече задължително включваме йога, физически упражнния, медитация и време за рефлексия и писане в дневник, активности в природата и ритуали. В Арт и Йога ритрийтите това са основните ни занимания. Преди години пазех тези дейности за себе си и свободното си време. Сега всичко, което вярвам, че е добро и помага на мен, го поднасям на хората. Давам свободен избор да опитат и наблюдавам, че има много положителен ефект и не само се приема, а обикновено има желание за още. Това, което научих е, че част от личностоното развитие е израстването. Израстваме още повече, когато споделяме и с други хора любимите си занимания и дейности, които ни развиват. И това е валидно, дори когато нещата са странни, алтернативни и различни от общоприетото в дадена област. Или това е смелостта да опитваш и експериментираш, за която споменах по-горе.

 

Някои от тези подаръци осъзнавах и оценявах на момента, други след време. Чувствата за благодарност, увереност, израстване не са даденост, те се развиват в резултат на опит,  усилие и действие и се превръщат в ресурс за следващи усилия и действия. Креативността също не е даденост, а нагласа  към действието и  полагането на усилие. Действията,  преплетени в множество наши истории и примери в последствие водят до важните уроци и осъзнавания; радост, пълнота, удовлетворение. Да твориш означава да действаш!

 

                                                                                                                                              Автор: Десислава Писарова

SaveSave

Сподели на...