Страхът и тревожността често се срещат заедно, често симптомите им се припокриват, но не са напълно идентични. Страхът се отнася до известна, реална или разбрана заплаха, докато тревожността следва от неизвестна, неясна или очаквана заплаха. Тревожността често може да бъде описана с думи като стрес, безпокойство, притеснение или нервност.

Всеки ден живеем под някакво ниво на натиск. Съответно има страх и тревожност, които са полезни. Помагат ни да се предпазим, да се подготвим за трудни или стресиращи времена или да се адаптираме. Често можем да регулираме чувството на безпокойство чрез за релаксация, хобита, упражнения, забавление или разговор с някого. В някои случаи обаче тези нива на тревожност са по-интензивни и продължителни и в резултат ефектът върху нашия живот става по-разрушителен. Тревожността често е придружена от много неприятни соматични (физически) усещания. Някои от най-често срещаните такива симптоми на тревожност включват: главоболие, мускулна болка и напрежение, нарушения на съня, стегнатост в тялото, особено в главата, шията, челюстта и лицето, болка в гърдите или задух, изпотяване, треперене или изтръпване, разстроен стомах или гадене.
Често можем да си кажем, че се дължат на физическа преумора, настинка или болест, но е добре да знаем, че имат и психосоматичен характер (т.е. връзка с нашето ментално и емоционално състояние).
Ако имате сериозни страхове или тревожност, която ви пречи да функционирате, граничи с или вече е вид тревожно разстройство, е добре да потърсите професионална подкрепа. Всеки случай е специален и индивидуален.

Тук предлагам практика за самопомощ с профилактичен характер. Това е начин да погледнем някой страх или страхове по-отблизо, да ги осъзнаем по-добре, да се свържем с посланието им, да направим връзката между ума и тялото, за да ги преодолеем или интегрираме. Не правете това упражнение сами, избирайки твърде сериозен проблем, страх или травма.

1. На лист или в твоя дневник, в колонка изреди възможно най-много страхове и тревоги, които се сетиш, че имаш. Във втората колонка оцени от 1 до 7 колко дискомфорт ти носи ( 1 никакъв; 7 огромен). В третата колонка отбележи каква е твоята реакция към страха? Какво правиш? Какво изисква? Взел ли си някакви мерки? Какво полезно може да направиш или вече си направил?

2. Какво усещаш, след като направи този списък? За кой страх имаш нужда от повече подкрепа? Направи рисунка на този страх/тревоги. Тя може да бъде реална/ буквална или абстрактна в цветове и форми.

3. Направи аудио медитацията, която ще ти изпратя по и-мейл след като се свържеш с мен и я поискаш.

4. Накрая на медитацията има инструкция за нова рисунка. Направи я.

5. За да засилиш или инициираш промяна, направи и тази стъпка, но в различен ден. Противоположната енергия на страха е доверието. Направи скулптура или композиция на тема ‚Доверие‘. Може да е по-принцип или какво би било ако ти се довериш повече (по проблема със страха или като цяло) . Използвай глина или пластилин за скулптурата. Алтернатива е да направиш композиция от каквито материали или предмети поискаш. Дръж я някъде около теб за известно време.

Сподели на...