Вече е топло юлско лято и е много вероятно да си някъде на почивка. А дори и да не си те каня да опиташ една различна практика, която увлича, разтоварва, зарежда и събужда креативността ни.
Нужен ти е фотоапарат или телефон с камера и време навън, в града или сред природата. Време за разходка, нещотърсачество, наблюдение.

1. Спонтанни фотографии
Заснемай кадри, детайли, хора, природа, предмети, действия, ситуации…всичко, което спонтанно те привлече, независимо къде се намираш. Дори и нещо у дома може да е интригуващо или заснето интересно и метафорично. Отпусни се и се отдай на любопитство и приключение без да мислиш за конкретна връзка между фотографиите. Остави се да бъдеш привлечен и воден. Няма нужда да измисляш обща цел и тема предварително. Ако снимането ти е хоби можеш да се погрижиш и за качеството и композицията, но не е задължително. Можеш да правиш снимките и в различни дни.

2. Творчество – създай фоторазказ

Избери 10 -15, най-много 20 кадъра и ги отдели. Започни да ги разглеждаш. Какви знаци, послания и символика откриваш за себе си? По желание запиши тези неща.


Подреди снимките, така че да разказват измислена от теб история. Запиши я. Дай й заглавие. Как тази история е свързана с теб и какво ти казва или подсказва? Какви емоции се надигат в теб сега и докато я създаваше?

Ако имаш вдъхновение направи фоторазказа в някакъв дигитален или хартиен формат и го сподели с 3ма човека. Попитай ги какви емоции е провокирал в тях твоя фоторазказ.

ТУК можеш видиш моят примерен фоторазказ със заглавие СЕМЕЙСТВА. Снимките са кадри от моята нещотърсаческа разходка в Морската градина и Парк Езерото в Бургас. Беше юли 2019. На мен тази практика ми въздейства по един магичен начин. Даде ми чувство за цялост и някакво спокойствие. Събирайки уж несвързани части, се свързах с нещо по-голямо и смислено. Посланието и знаците определено бяха свързани със зачатие, бременност. Два месеца след това открих, че нося нов живот! Когато правим подобни уж механични упражнения, на финно психично ниво ние подреждаме и интегрираме части, роли, нагласи и смисъл вътре в себе си.

Приятни приключения и повече от всеки друг ще се радвам да ми споделиш твоя фоторазказ!

Сподели на...