Тази статия е продължение на информативната статия Панически атаки и други видове тревожни разстройства (част 1) и насочва вниманието към интегративен комплексен подход за холистично здраве. Текстът отново е базиран на част от книгата ‘Истината за психичните болести’ на Елка Божкова, изключително добър професионалист-клиничен психолог, както и на други авторитетни източници.

Първоначално обръщам внимание на нормалната или дори полезна тревожност – това е състояние, което всеки човек изпитва. Понякога и тя е необходима, за да можем да се справяме и решаваме проблемите си. Нивото на тревожност зависи от събитията и характера на човека. Който може да понася по-високи нива на тревожност има като цяло по-добри възможности за развитие.

Тревожността като болестно състояние
Тревожността се превръща в проблемно състояние, когато се появят трите типа тревожни симптоми: в тялото, в мислите и в поведението.

1. Тревожни симптоми в тялото
Паническата криза (атака) има силно изявени телесни симптоми – ускорено дишане, задушаване, сърцебиене, стягане на мускулите, потене, пребледняване или зачервяване, прилошаване, треперене и др. Типичното е, че обикновено няма конкретна причина за паниката, даже тревожното разстройство може да се появи внезапно в спокоен период и никой от симптомите не се дължи на болест в тялото. Според лекарите, човекът е здрав. Понякога пациентите са обвинявани от близките си, че си измислят или симулират симптомите, но е важно да се разбере, че това не е така. За самите тях да контролират ситуацията е почти невъзможно. Според Елка Божкова телесните симптоми се повлияват с медикаменти (антидепресанти, които регулират нивото на серотонина и норадреналина) и релаксация, чрез която се отпускат мускулите, забавя се дишането и се насочват представите към приятни картини и спомени.

2. Тревожни симптоми в мислите
При повишена тревожност натрапливо се появяват мисли за неприятности, злополуки или неща от бита. Нещата изглеждат крайно лоши и се създават вид сценарии в опит за контрол. Например: “Щом не стана, както желаех, значи вината е у мен – не повторих достатъчно пъти.” Тъй като мислите са свързани с емоциите, те също се повлияват от антидепресанти. И въпреки това мисленето се променя трудно, защото голяма част от него е свързана с несъзнаваното (Фройд). Затова даване на съвети, препоръки и техники често е с нулев резултат. Помагат психоанализата и психотерапията.

3. Тревожни симптоми в поведението
Например човек започва да избягва места и помещения, не смее да излиза навън, да шофира, да пътува с градския транспорт, изпълнява ритуали. Един вид бяга и се презастрахова срещу криза, което може да доведе и до пълна изолация, дори инвалидизация, казва Елка Божкова.
Как да се справим с това?
Най-важното е човек да не подхожда с лишения и ограничения, а да предприеме лечение. Има техники, които влияят директно върху поведението. Поведенческите техники могат да са много полезни, но недостатъкът им е, че ако се прилагат само те като лечение, то не е дълготрайно и рано или късно симптомите се връщат или заменят с други.

Ефективното лечение
Най-важното според специалистите е човек да не подчинява живота си на обслужването на тревожността, защото това води до изолация. Обслужване означава да подреждаш ежедневието си така, че системно и умишлено да се ограничаваш и избягваш определени хора, места, дейности, ангажименти. Вид обслужване е и прекаленото угаждане. Страдащите от тревожност (и като цяло всички ние) имаме тенденцията да си угаждаме, мислейки, че това ще ни помогне. Според автора при наличие на тревожност неща като шопинг, шоколад, екскурзии, алкохол и др. са консуматорски подход и самозалъгване, които нямат нищо общо с лечение. Те са само временно разсейване, избягване и евентуално забравяне на симптома.

Според Елка Божкова, най-ефективното лечение при панически атаки, натрапливи мисли и други тревожни разстройства трябва да бъде насочено към трите сферилекарства и релаксация за тялото, психотерапия за мисленето и нови стратегии и техники за поведението. Моят опит подкрепя посоченото, като аз лично следвам препоръките и на школата по естествена психотерапия и обръщам внимание освен на ниво мислене и поведение и на емоционално ниво (първо чувстваме/ изпитваме нещо и след това мислим и действаме). В днешното забързано ежедневие често сме неосъзнати за тези мигновени или по-дълготрайни усещания. Необходимо е да се научим да ги разпознаваме, назоваваме и свързваме с нуждите си. Затова използваме конкретни упражнения. По отношение на физическото ниво има много полезни дихателни техники и физически упражнения, които в добавка към релаксативни и медитативни техники не само помагат за преодоляване на кризисен момент, но в дългосрочен план лекуват и възстановяват нервната система. Също така обръщам внимание и на т. нар. екзистенциално нивокой съм аз, какво искам, към какво се стремя, какво ценя, в какво вярвам, какво създавам или оставям след себе си и т.н. Оказва се, че едно тревожно състояние в тежка или лека форма може да и симптом, появил се, за да ни принуди да започнем да се съхраняваме от стреса. И също така, за да ни свърже с наша работна, семейна или друг тип неудовлетвореност, пренебрегната нужда и грижа за себе си, неосъществена мечта, загърбено призвание, застой или друго.
Не на последно място помага да се разгледат характеровите особености на човека от гледна точка на неорейхианската класификация. Тя определя основно 5 вида характер, които ние сме формирали при определени взаимоотношения и средата на отглеждане от утробния период до към 10г. възраст. Съответно всеки типаж има свои силни страни и капани (уязвимости и неща които ни затрудняват, пречат и формират т.нар. характерови травми). Ако човек се съгласи да разгледа тази част от себе си обикновено се постига дълбочина на осъзнаването и скок в развитието. Разбираме от къде идват и защо ни се случват и повтарят определени неща и какво и как да променим, подобрим и изберем за себе си.

Както вече споменах тази статия е продължение на Част 1 и ви представи накратко ефективен комплексен подход за лечение и работа на 5те нива: физическо, ментално, емоционално, екзистенциално и характерово. Може да звучи като нещо голямо и ангажиращо, което да започнете, но ако изберете специалист, който ви подкрепя по пътя нещата могат да се подредят и структурират.

Желая ви здраве, лекота и откриване на добрия път за вас!

Източници:
‘Истината за психичните болести’, Елка Божкова
Българска асоциация за естествена психотерапия: https://genuine-psychotherapy.com

 

Сподели на...