Какво е Женски кръг

Автентичните женски кръгове не са свързани с фемиснистки движения и също така дълбоко се различават от кътчета за клюкарстване, женски партита, пижамени партита или просто среща на кафе с приятелки.

Има много видове кръгове в зависимост от нуждите на членовете – те могат да бъдат кръгове за подкрепа, лечение, благоденствие, духовност и др. Може да има предварително избрана тема или темата да се обособи и оформи сама.Всеки кръг има свои уникални принципи, ценности и ритуали, които всички заедно измислят и приемат. В структурата на кръга няма йерархия; според желанията, може да има избрана жена за водещ, която се сменя всеки път. Водещият или групата може да избира определен ритуал за започване, предаване на предмет за говорене, игра и др. Гласът на всяка жена е еднакво важен, нейната история е почитана и напълно приета. Така кръгът става сигурно, безопасно място и контейнер за истина, изцеление и трансформация. Жените естествено развиват уменията за искрено споделяне, дълбоко слушане и свързване помежду си. Приемането и обединената сила на жените прави пространството свещено. Подкрепата, креативността, споделянето и насърчаването в женските кръгове дават чувство за смисъл и участие в нещо голямо и осезаемо.

Женският кръг е динамичен процес, всяка среща има различен ритъм и тон. Честота на срещите и продължителността зависи от самите жени, веднъж седмично, месечно или др. Голяма част от това, което се случва по време на кръга е невидимо. Но то съдържа чисти намерения и обединяваща творческа сила, които носят жътва на всяка една жена, групата и общността в последствие.

 

Женският кръг през вековете

Кръговете със свещен център са много древни и може би една от най-старите форми на социално взаимодействие. Огънят винаги е бил в центъра, когато хората приготвят и ядат храната си, слушат истории и предания, покланят  се пред божествата, предават  традициите и мъдростта, които ги поддържат.

От древни времена жените са се събрали в свещен кръг. В миналото често са били свързани основно с менструацията и цикъла на луната и са наричани Червените палатки. Те се срещат по целия свят, и на някои места все още се практикуват днес. Ан Ландас Смит, основател и директор на Circle Connections, казва, че червените  палатки (менструалната традиция) и лунните ложи стават популярни като свещено пространство за жени и момичета, които искат да утвърдят своята духовност и сексуалност и чрез свързване помежду си, да се излекуват от раните на патриаршията.

Независимо дали е около племенния огън, в средновековни манастири, в момински седянки, в групи по занаяти и интереси, групи за самоусъвършенстване, йога, медитация и др., жените отдавна се събират. Събират се, за да обменят емоции и енергия,  да споделят, да се лекуват, да се грижат за децата, да се смеят и да се свързват духовно – със себе си, с природата и с общността.

Защо наистина се нуждаем от женски кръгове днес

Само чрез редовно общуване с други жени в защитена среда жените могат да изпитат, открият и разберат своята автентична и духовна женска същност. Потенциалът, който душата ни носи, често е прикрит от „реалността“ на нашето ежедневие с многобройни роли и отговорности. Те ни карат осъзнато и по-често неосъзнато да се сдобием с редица маски, зад които крием страховете, мечтите и нуждите си.

В днешните времена на несигурност,  стрес, заетост, объркване и загуба на цел и посока е абсурдно да се борим сами. Обединение в женски кръгове ни е необходимо:

~ за да имаме безопасна, подкрепяща среда, в която да споделяме своята истина, тайни, страхове, вълнения;

~ да научим повече за ефекта на лунния и сезонния цикъл върху емоциите, енергията и физическото здраве на жените; разпознавайки тези естествени цикли в природата, можем да напаснем своите режими, графици и желания, така че да имаме повече пространство и спокойствие;

~ да се откъснем от битовизма на ежедневието; отделянето на това време може да намали нуждата от негодувание (към партньори и други), преяждане, натрупване на стрес и ни позволява да имаме по-здрави емоции и да се отнасяме по-добре през целия останал месец;

~ за да имаме редовен контакт с жени от всички възрасти, а не само с наши връстнички. Така младите жени имат възможност да почерпят от мъдростта и опита на по-възрастните, които можем да възприемем като ментори, учители, пазители на мъдростта.  Можем да научим от тях различни ритуали, практики за изцеление, родителски съвети, рецепти и др;

~ за да подкрепим, насърчим и освежим жените-майки в този зает и изтощителен етап от живота. Майките често се грижат за останалите 24 часа в денонощието. Кръгът им дава възможност да се подхранят и да зачитат собствените си емоции, да укрепват интуицията си.  Това е момент, в който майките могат да се съсредоточат върху себе си за известно време, вместо върху нуждите на всички останали;

~ за да се вдъхновяваме и празнуваме своята женственост!

Къде във вашия град има женски кръг? Може би вие искате  да го създадете? Посетете събитие на Арт и Йога ритрийт, за да се вдъхновите или просто се свържете се с нас, за да ви насочим как да го организирате.

Сподели на...